petek, 23. avgust 2019

Via Amalia na Montaž (2753 m) in Cuel dei Pez (1943 m) - 15. in 16.8.2019

Spet je prišel čas, da idrijsko- štajerska naveza kaj "ušpiči". In tudi je :).
V četrtek se trije odpravimo iz planine Zajzera po cesti rahlo navzdol. Malo iščemo stezico, najdemo jo na koncu prodišč na desni strani. Ta stezica nas vodi strmo skozi gozd, višje pa med grmišči. Na desni se sprehodimo do bivaka Stuparich. Od njega nadaljujemo proti mogočni Montaževi steni. Prečimo v desno do vstopa v pot Via Amalia. Kaj kmalu se stena postavi krepko pokonci, nekaj časa je zelo strmo in izpostavljeno. Višje sledi še malce lažjega poplezavanja in prispemo v lažji svet. Po pavzi se vzpenjamo malce v levo, višje pa daleč proti desni na rob, kjer se nam odpre lep pogled na gore nad Dunjo. Z izpostavljenega grebena zavijemo desno navzdol v strme trave in nato preko skal  na polico. Na njej, tik pred bivakom Suringar, nas pričaka stražar teh gora - kozorog. Pri bivaku imamo malo pavze, nato pa nadaljujemo z vzponom po Findeneggovem ozebniku. Sledimo rdečim pikam; večinoma gre za plezanje I. stopnje, nekaj mest pa je II. stopnje. Na izpostavljenem grebenu zavijemo desno in do vrha Montaža (2753 m) ni več daleč. Sledi zaslužen počitek, nato pa sestop po grebenu. Nad Pipanovo lestvijo nadaljujemo po drugi varianti sestopa, ki gre malce naokoli. Ko pridemo v strm travnato- skalnat svet ulovimo stezico proti vrhu Brda/ Cima Verde (2661 m), ki ga kmalu dosežemo. Ta vrh je samo naš hehe :) imamo čudovit pogled v globino pod nami. Sestopimo in se pod lestvijo priključimo običajni poti. Sledi sestop ob spremstvu velikega števila kozorogov; to so res krasne živali. Nižje se kar po melišču spustimo do poti in naprej do Pecola, kjer nas čaka Anka, ki je ta dan "prečekirala" bivak Luca Vuerich. Pričaka nas z nasmehom in skledo makaronov. Sledi še kopanje v Rabeljskem jezeru, ki naredi piko na i današnjemu dnevu.

Razmere: snega ni. Via Amalia je zelo zahtevna in izpostavljena plezalna pot, Findeneggov ozebnik pa je plezanje I.-II. stopnje. Tudi zgornji del sestopa je zelo zahteven.

Jutro v Zajzeri

Leva je naša smer

na koncu prodišč na desno

Ostaline

Na oni strani Zajzere

Bivak Stuparich

Mogočna Montaževa stena

Naša smer

In akcija :)


Pred enim od detajlov

Ni tako hudo, kot je videti :)


Ozek prehod

Strmo ob pomoči številnih varoval




Obširen razgled

Izpostavljene in strme trave

Proti bivaku Suringar

Stražar

Bivak


Stražar II

Findeneggov ozebnik je odlično "popikan"

 
Odpira se


Ozek greben proti vrhu

Montaž (2753 m)

Daleč spodaj pa Zajzera

Utrinek ob poti

Stezica iz Vrha Brda proti običajni poti na Montaž

Pipanova lestev

Užitek

Lepotci


Anka pa ga je "svirala" po svoje


Užitki visoko nad dolino (zadaj Nabojs, Viš in Koštrunove špice)
V petek se malce kasneje odpeljemo skoraj do kraja Bagni di Lusnizza (Kanalska dolina) in sledimo oznaki za "La Foresta". Pred njim zavijemo na gozdno cesto in hitro smo na križišču. Zavijemo levo po poti z oznako 604. Kar nekaj časa se vzpenjamo po prijetni gozdni potki. Po kratkem spustu smo pri planini Granuda, od tam pa nadaljujemo strmo navzgor po travah in šodru do naslednjega križišča; zavijemo desno (levo Dve Špici). Zanimiva in zahtevna pot preči več strmih grap, šodra je dovolj hehe :). Višje hodimo v bližini grebena med borovci. Na neoznačenem razpotju zavijemo desno in se vzpenjamo po slabši stezici z rdečimi pikami. Med rušjem in po travah se dvigamo vse do vrha Cuel dei Pez (1943 m). Manj znan, a čudovit in razgleden vrh. Sestopimo po isti poti do križišča, kjer zavijemo desno in se spuščamo proti škrbini Cuel Tanord. Nadaljujemo po izredno slikoviti in razgibani poti Battaglione Gemona. Čudovita pot, varovala so videti nova (ena strgana jeklenica na poti). Ko prispemo na cesto se povzpnemo proti desni do sedla Bieliga, kjer imamo zadnjo pavzo. Od tam pa sledi sestop po poti in cesti z oznako 603 do izhodišča.

Razmere: varovala so v dobrem stanju, razen ob prečkanju najbolj šodraste grape je bila jeklenica strgana. Poti so mestoma zahtevne in tudi izpostavljene.

Naša pot


Nad Kanalsko dolino

Pl. Granuda


Naša smer je 649


Okno ob poti

Šodra dovolj

Zadaj ena od Dveh Špic

Ob poti

Le kaj si ogleduje?

Polno jih je bilo ob poti

Na vrhu Cuel dei Pez (1943 m)





Fotkanje

Montaž :)

Pot Battaglione Gemona. Čudovita pot :)


Zahteven prehod čez podrtijo

Iz druge strani

"Čez most po modrost" ali kako že pravijo?


Po lepi gozdni poti

Travniki planine Bieliga

Odličen prostor za zadnjo pavzo

Ni komentarjev:

Objavite komentar