torek, 4. december 2018

Venček vrhov nad Poljubinjem - 1.12.2018

V soboto se trije odpeljemo v Poljubinj, od tam pa se peš odpravimo skozi vas in levo mimo Sv. Marka do markirane poti proti pl. Razor. Po njej zložno nadaljujemo v ključih. Višje, kjer nas oznaka za pl. Razor usmeri desno, mi krenemo levo mimo napisa na skali "Ž. vrh". Dobra stezica se dokaj strmo vzpenja v ključih navzgor. Tej stezici sledimo kar nekaj časa. Ko se položi smo blizu grebena. Ko ga dosežemo vidimo križ z napisom Šenpau. Nadaljujemo po grebenu desno. Zanimiva pot nas pripelje do vpisne knjige pod večjo skalo. Malce višje splezamo na omenjeno skalo, kjer je lepo razgledišče na Tolmin z okolico. Na skali je prosotra za nekaj ljudi. Ko se razgledamo nadaljujemo po grebenski stezi, ki nas v dobrih 10 minutah pripelje na Grmado (Žabijski vrh - 775 m). Kratka pavza, nato pa spust do hišice sredi gozda, od tam pa se v rahlem spustu hitro priključimo na markirano pot proti pl. Razor, ki smo jo prej zapustili. Tej poti sledimo navzgor kar nekaj časa. Pot ni strma, je pa (vsaj zame) zelo lepa in prijetna. V ključih se dvigujemo proti grebenu. Ko ga dosežemo zavijemo levo in hitro pridemo do klopce z razgledom (vrh Poloje). Tu imamo pavzo za malico. Vrnemo se na pot in po njej nadaljujemo. Odločimo se, da bomo šli po grebenu Tolminskega Triglava, zato kmalu zavijemo levo na greben. Mestoma strma pot nas pripelje na enega od vrhov (kota 1142 m), od tam sledi spust proti pl. Triglave, ki leži na zelo razglednem kraju. Nadaljujemo po grebenu na naslednji kucelj v grebenu (kota 1166 m), od tam pa nas čaka 10 minut mestoma strmega spusta po stezicah do pl. Lom, kjer stopimo na cesto. Naš naslednji cilj, to je Kobilja glava, leži tik nad nami. Po kratki pavzi se povzpnemo mimo planine navzgor čez travnik v gozd, in nato proti desni do grebena. Na travnatem grebenu nas greje sonček in spremljajo vse lepši razgledi. Kar hitro dosežemo križ na Kobilji glavi (1475 m), ki je zelo razgledna. Po nekoliko daljši pavzi se odpravimo še na sosednji Jalovnik (1452 m), se vrnemo na Kobiljo glavo in kmalu za njo zavijemo levo po markirani poti zmerno strmo navzdol proti pl. Stador. Nižje zavijemo desno v gozd. V pol ure smo na cesti proti pl. Razor, kjer zavijemo levo, a le za kratek čas. Kmalu nas tabla za Tolmin usmeri desno na pešpot. Po stezi in kolovozu se spuščamo do ceste, kjer zavijemo desno do Poljubinskih Raven. Mimo oddajnika se dvignemo na Kuk (651 m), od tam pa se vrnemo nazaj do hiš, kjer nas napis za Tolmin usmeri levo navzdol na stezo. Tej sledimo dokaj strmo navzdol mimo krmišča za prostoživeče živali proti dolini. Zaradi globokega listja mestoma bolj drsi. Cesto dosežemo na robu vasi Poljubinj (iz smeri vasi Prapetno). Zavijemo desno in v nekaj minutah smo pri avtu.

Razmere: tura ni prav zahtevna, poti so kopne. Tudi kjer ni markacij, se stezam da slediti. Kljub dejstvu, da nismo na veliki višini pa je več delov poti zelo razglednih, sploh to velja za Kobiljo glavo. Turo priporočam.

Hvala obema za idejo, prevoz, slike in novo zanimivo hribovsko dogodivščino :)


Sv. Marko

Proti Tolminu



Naša smer

Razgled

Šenpau



Pogled na razgledišče










Poloje

Lepa steza

Na grebenu Tolminskega Triglava (pogled nazaj)

Planina




Od Migovca do Rušnatega vrha





Pl. Lom















Jalovnik





Pri pl. Stador





Poljubinske Ravne

2 komentarja:

  1. Pozdravljen Primož! Mi prosim lahko poveš približno koliko časa ste porabili za pot. Jaz računam, da bi morda vaš čas za celo turo meni zadoščal, do Pl. Razor. Drugi dan pa v dolino ali še morda kam, če bi kosti dopuščale. Mora bit čudovito tole pohajanje. Lp Marija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena,
      za celoten krog smo z nekaj pavzami potrebovali dobrih 7 ur. Celotna pot je bila meni prav prijetna (naredili smo jo v zimskem času), zdaj pa bo verjetno bolj zaraščena. Kaj in kako točno je zdaj tam ti pa ne znam povedati. Vsekakor se lepo imej, če boš hodila tam okoli :).

      Izbriši